ادعای معامله بزرگ اتمی ایران و آمریکا

روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» مدعی شد: در پنج سال گذشته، ایران و آمریکا از طریق نمایندگان پشت پرده درباره برنامه اتمی ایران و روابط گسترده‌تر بین این دو دشمن قسم‌خورده، گفت‌وگوهایی داشته‌اند.

به گزارش سرویس بین‌الملل «تابناک»، «ایندیپندنت» به نقل از «توماس پیکرینگ»، که او را یک دیپلمات آمریکایی و از شرکت‌کنندگان در این مذاکرات خوانده، می‌نویسد: گروهی از دیپلمات‌ها و کارشناسان سابق آمریکا با مقامات دانشگاهی و مشاوران سیاسی ایرانی در نقاط گوناگونی در آمریکا و ایران دیدار داشته‌اند.

وی در گفت‌وگویی تلفنی از واشنگتن به «ایندیپندنت» گفت: «برخی شرکت‌کنندگان ایران مرتبط با سازمان‌های دولتی داخل ایران بوده‌اند.»؛ این مذاکرات توسط انجمن آمریکای سازمان ملل متحد و انستیتو تحقیقات صلح بین‌الملل استکهلم که رئیس آن «رالف اکئوس»، رئیس سابق برنامه خلع سلاح سازمان ملل بوده، تشکیل شده بود.
«پیکرینگ» ادامه داد: در حالی که مسئله اتمی، یکی از مهمترین مسائل مطرح شده بوده است، درباره جریان‌هایی که در داخل هر دو کشور هست و نیز از طیف گسترده‌ای از عوامل مؤثر بر روابط ایران و آمریکا هم بحث شده است.
وی افزود: هرچند هیچ یک از اعضای این گروه‌ها از مقامات دولتی ایران و آمریکا نبوده‌اند، اما هر دو طرف نتایج گفت‌‌وگوهای خود را به مقامات دولتی متبوعشان گزارش می‌داده‌اند.
وی همچنین اضافه کرد: دولت بوش هم به هیچ وجه ما را از ادامه این گفت‌وگوها باز نداشت.

«ایندیپندنت» می‌افزاید: وی به خاطر ترس از توقف مذاکرات در آینده، جزییات بیشتری از این مذاکرات فاش نکرد و سپس می‌نویسد: چنین مذاکراتی غیرمستقیمی، اغلب محرک‌های خوبی برای حل اختلافات اساسی بوده و تنها در صورت توافق است که این مسائل منتشر می‌شده‌اند؛ مانند توافقات ایرلند شمالی و اسلو درباره خاورمیانه یا مذاکرات غیررسمی سوریه و اسرائیل که البته به شکست انجامید.

افشای این‌گونه مذاکرات، همزمان با انتشار اخیر گزارشی از سه نفر از اعضای این مذاکرات است که در آن، پیشنهادهایی برای برون‌رفت ‌ایران و غرب از بن‌بست راجع به برنامه اتمی ایران مطرح شده است. در این پیشنهاد‌ها، حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم به رسمیت شناخته شده، اما باید تضمین‌هایی دهد که سوخت اتمی او به سوی مقاصد نظامی منحرف نخواهد شد.

پیکرینگ همچنین از واکنش مثبت به این پیشنهاد خبر داد که شامل ایجاد یک کنسرسیوم بین‌المللی برای مدیریت مشترک پروژه غنی‌سازی اورانیوم توسط خود ایرانیان است.

یکی از مقامات وزارت امور خارجه انگلیس نیز در این باره اعلام کرد: انگلیس از این پیشنهادها آگاه است، اما تاکنون رسما موضعی در پیش نگرفته است.
پیکرینگ همچنین گفت: تا هنگامی که این پیشنهاد رسما مطرح نشود، ایران واکنشی نشان نخواهد داد.

بنا بر این گزارش، «جرج پرکوویچ»، از اعضای مؤسسه صلح بین‌الملل کارنگی ‌اندومنت، درباره چرخه کنترل تسلیحات می‌گوید: پیشنهادهای پیکرینگ، معاون سابق وزارت امور خارجه آمریکا، به خاطر شخصیت محبوب او مورد توجه قرار گرفته است. این پیشنهاد که توسط «ویلیام لوورز»، رئیس بنیاد UNA-USA و «جیم والش»، کارشناس اتمی انستیتو تکنولوژی ماساچوست امضا شده است، نخستین بار در اواخر فوریه در خلاصه کتاب‌های نیویورک منتشر شد که باعث ایجاد بحث‌های بعدی شد.

پیکرینگ ادامه می‌دهد: چون او و همکارانش به این نتیجه رسیده‌اند که سیاست آمریکا به بن بست رسیده، تصمیم گرفته‌اند وارد عمل شوند. البته کارشناسان آنان بر این باورند که به علت مشکلات فنی، تنها سه هزار سانتریفیوژ نطنز به درستی کار می‌کند.

پیکرینگ گفت: این پیشنهاد ـ البته اگر دولت‌ها آن را مد نظر قرار دهند ـ هم از نظر فنی و هم از نظر تکنیکی کاملا اجراشدنی است، اما نیاز به گفت‌وگوهای بیشتری دارد.

بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند، تا هنگامی که بوش در آمریکا و احمدی‌نژاد در ایران بر سر کار باشند، امکان پیشرفت این طرح‌ها نخواهد بود.

بر پایه پیشنهاد «لوورز‌ـ پیکرینگ ـ والش»، فعالیت‌های غنی‌سازی در ایران توسط ایرانیان، اما تحت نظارت یک کنسرسیوم بین‌المللی و با مدیریت آنها انجام خواهد شد که دقیقترین طرح تهیه شده در این زمینه از سال 2005 تاکنون بوده است.

شرایطی که در این مورد با ایران مورد مذاکره قرار خواهد گرفت، عبارتند از:
ـ قطعنامه‌ای از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد که مقرر می‌کند اگر ایران توافقات را نقض کند، کشورهای عضور بتوانند علیه او کارهای تنبیهی انجام دهند.

ـ ایران اجازه تولید اورانیوم با میزان غنی‌شدگی بالا و یا فرآوری پلوتونیوم را ندارد؛ این مواد برای تسلیحات اتمی مورد استفاده است.

ـ ایران مقررات بازرسی پروتکل الحاقی معاهده خلع سلاح اتمی را اجرا کند.
ـ ایران متعهد شود که تنها به تولید رآکتورهای آب سبک ایمنی اقدام کند.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد