شورای امنیت سازمان ملل با بیان اینکه تجاوز جنسی دیگر محصول جانبی جنگ نیست و به یک تاکتیک نظامی تبدیل شده است، از دولتهای درگیر درخواست کرد تا به خشونت علیه زنان خاتمه دهند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویتر، کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا، به شورای امنیت سازمان ملل گفت: جهان هم اکنون به این امر پی برده است که خشونتهای جنسی در خلال جنگها از قربانیان فردی فراتر رفته است تا به ثبات و امنیت کشورها صدمه وارد کند.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل، خطاب به 15 کشور عضو شورای امنیت گفت: این مشکل در برخی جوامع که در تلاش برای رهایی از درگیریها هستند به ابعاد همه جانبه و وحشتناکی رسیده است.


پاتریک کامائرت فرمانده پیشین نیروهای حافظ صلح سازمان ملل نیز در این نشست گفت: در درگیریهای مسلحانه، زن بودن از سرباز بودن بسیار خطرناکتر شده است.
سخنرانان نشست شورای امنیت از یوگسلاوی سابق، منطقه دارفور سودان، جمهوری دموکراتیک کنگو، روآندا و لیبریا به عنوان مناطق جنگی که خشونتهای جنسی تعمدی در آنها به میزان زیاد رخ میدهد، نام بردند.
مقامات رسمی سازمان ملل اعلام کردند: این مشکل در حال حاضر در شرق کنگو بسیار حاد است. با این حال نظرسنجی اخیر از 2000 زن و دختر در لیبریا نشان داد که 75 درصد از آنها در خلال جنگ داخلی این کشور مورد تجاوز قرار گرفتند.
در قطعنامهای که با حمایت آمریکا به اتفاق آرا به تصویب شورای امنیت رسید، خشونتهای جنسی یک تاکتیک جنگی به منظور تحقیر، تسلط، تلقین ترس، تجزیه و یا استقرار اجباری اعضای یک جامعه یا گروه قومی خوانده شد.
این قطعنامه میافزاید: خشونتها میتوانند به طور قابل توجهی وضعیت درگیریهای مسلحانه را وخیمتر نمایند و ممکن است مانع استقرار صلح و امنیت بینالمللی شوند.
این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل از گروههای درگیر میخواهد تا برای حفاظت از غیر نظامیان در برابر خشونتهای جنسی فورا اقدام کنند و میافزاید، چنین جرایمی باید از عفو عمومی پس از جنگ کنار گذاشته شوند.
این قطعنامه هشدار داد که شورای امنیت علیه گروههایی که چنین جرایمی را مرتکب میشوند اقدام ویژهای انجام خواهد داد و علیه آنها تحریمهایی را تجدید یا تحمیل خواهد کرد.
این قطعنامه هم چنین از بان کی مون دبیر کل سازمان ملل، درخواست کرد تا گزارشی ویژه در خصوص این مساله در سال آینده ارایه کند و روند توقف سوء استفاده جنسی توسط صلح بانان سازمان ملل را که به جرایم جنسی در چند کشور متهم هستند، تشدید کند.
دبیر کل سازمان ملل گفت، به شدت به سیاست سرسختانه اعتقاد دارد و روندهای انضباطی را تقویت خواهد کرد و نه تنها افراد را پاسخگو میداند بلکه مسوولیت اعمال آنها نیز متوجه ناظران آنها خواهد شد.
ایالات متحده، رییس شورای امنیت در ماه ژوئن، خشونتهای جنسی را به عنوان موضوع مورد بحث ماهانه درباره مسایل کلی برگزید.
در آغاز گفتوگو، کاندولیزا رایس گفت، مناقشات زیادی درباره اینکه آیا این موضوع یک مساله امنیتی است و بنابراین شورای امنیت باید به آن توجه کند، وجود داشته است.
وی ادامه داد: خوشحالم که امروز ما به این سوال طولانی با پاسخ آری جواب دادیم. این نهاد جهانی اکنون تاکید میکند که خشونتهای جنسی در مناطق درگیر در واقع یک نگرانی امنیتی است.
وزیر امور خارجه آمریکا بیان داشت: ما تاکید کردیم که خشونتهای جنسی به شدت نه تنها بر سلامت و آسایش زنان بلکه به ثبات اجتماعی و اقتصادی کشورهای آنها نیز تاثیر میگذارد.
رایس با اشاره به میانمار گفت: سربازان به طور مرتب زنان و دختران حتی 8 ساله را مورد تجاوز قرار میدهند.
با این حال تان سو، فرستاده میانمار این اتهامات را بیاساس خواند و به شورای امنیت گفت: ما صریحا آنها را رد میکنیم.
حامیان این قطعنامه اعلام کردند: در صورتی که شورای امنیت خشونت جنسی را به عنوان یک موضوع امنیتی تعریف کند، به صلحبانان سازمان ملل کمکهایی که نیاز داشته باشند ارایه خواهد کرد.
این قطعنامه برای هفتهها بین اعضای شورای امنیت و گروههای حقوق بشری و گروههای زنان مورد مذاکره قرار گرفته بود.
دیپلماتها اعلام کردند که چین و روسیه که هر دو به این قطعنامه رای مثبت دادند، از شدت برخی از قسمتهای آن شامل تحریمها کاستند.
لیو ژنمین، معاون سفیر چین در شورای امنیت گفت: این شورا باید ابتدا از بروز جنگها جلوگیری کند و اینکه خشونت جنسی نباید به عنوان مسالهای جداگانه مطرح شود. هم چنین نباید تنها به نشانههای آن توجه کرد.
این قطعنامه به طور غیر مستقیم تجاوزگران مظنون در زمان جنگ را به احضار به دادگاه لاهه تهدید کرد.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به سرعت از سوی دیدهبان حقوق بشر مورد استقبال قرار گرفت.
این گروه حقوقی در بیانیهای گفت: قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل در خصوص خشونت جنسی یک موفقیت تاریخی برای این نهاد است که برای مدت زمان طولانی مشکلات زنان و دختران در جنگها را نادیده گرفته بود.
این گروه ادامه داد: دیدهبان حقوق بشر، شورای امنیت را به دلیل تنظیم مسیری روشن برای جمع آوری سیستماتیک اطلاعات در خصوص خشونت جنسی در این قطعنامه تحسین میکند.
