قانونگذاران لبنانی سرانجام پس از ماهها تعویق در انتخاب رییسجمهور این کشور، امروز (یکشنبه) در پارلمان گردهم آمدند و "میشل سلیمان" را به عنوان دوازدهمین رییسجمهور لبنان از زمان استقلال این کشور برگزیدند.
در مراسم امروز 118 تن از 127 نمایندهی حاضر در جلسهی پارلمان به انتخاب میشل سلیمان به عنوان رییس جمهور جدید لبنان رای مثبت دادند.
به گزارش ایسنا، نمایندگان پارلمان لبنان امروز با حضور گستردهی مقامات منطقهیی و بینالمللی از جمله عمرو موسی، دبیرکل اتحادیهی عرب، خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیهی اروپا و وزرای امور خارجهی ایران، سوریه، عربستان، قطر، سوریه و فرانسه در پارلمان این کشور گردهم آمدند و میشل سلیمان، فرمانده ارتش لبنان را به عنوان رییس جمهور توافقی این کشور بر گزیدند.
این مراسم که با تدابیر شدید امنیتی در اطراف ساختمان پارلمان لبنان برگزار شد با سخنرانی نبیه بری، رییس پارلمان لبنان آغاز شد و پس از آن قانون گذاران لبنانی دوازدهمین رییس جمهورشان را از زمان استقلال این کشور تاکنون برگزیدند تا به مدت شش سال سکان ریاست جمهوری لبنان را در دست بگیرد.
استعفای سنیوره
فواد سنیوره، نخست وزیر لبنان، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اظهار داشت که تمایلی برای تشکیل دولت جدید پس از انتخاب میشل سلیمان به عنوان رییس جمهور توافقی این کشور ندارد.
وی افزود: من بنا به میل شخصی کرسی نخست وزیری را ترک خواهم کرد.
سنیوره خاطرنشان کرد: من به مدت سه سال به عنوان نخست وزیر در لبنان فعالیت کردم و اکنون معتقدم که زمان تغییر فرا رسیده است و به همین دلیل استعفایم را به رییس جمهور جدید تقدیم میکنم.
نخست وزیر لبنان عنوان داشت: تا جایی که به من ارتباط دارد، خواهان ترک کرسی نخست وزیری هستم و دوست دارم امور دیگری را پیگیری کنم.
وی همچنین تاکید کرد که شخصا به این نتیجه رسیده و تا جایی که به خودش مربوط باشد، خواهان کنارهگیری است؛ اما تصمیم نهایی باید توسط اکثریت پارلمان صورت گیرد.
سنیوره هم چنین ضمن استقبال از توافقنامهی رهبران سیاسی لبنان در دوحه، درخصوص اخبار مربوط به اینکه حزب اکثریت پارلمان از برخی مواضع خود به نفع معارضان کنار کشیده گفت: به نظر من همه احزاب سیاسی لبنان، برای حفظ منافع کشور از برخی مواضعشان چشم پوشی کردند.
نخست وزیر لبنان هم چنین تاکید کرد که در طول دوران نخست وزیریاش با اتهامات و ظلم و ستمهای زیادی روبرو شده و دوست دارد از این پس زمان بیشتری را در کنار خانوادهاش تجربه کند.
تاکید لحود بر ضرورت همکاری احزاب سیاسی لبنان با سلیمان
امیل لحود، رییسجمهور پیشین لبنان، حمایتش را از توافقنامهی رهبران سیاسی این کشور در نشست دوحه اعلام کرد.
وی همچنین شرط موفقیت این توافقنامه را اجرای تمامی مفاد و بندهای آن به ویژه در خصوص تشکیل دولت متحد ملی و تصویب قانون انتخابات پارلمانی دانست.
لحود تصریح کرد: هر گونه اشکال و یا تاخیر در اجرای بندهای این توافقنامه لبنانیها را که به موفقیت نتایج این توافقنامه چشم دوخته بودند، ناامید خواهد کرد و علاوه بر آن تلاش کشورهای عربی را برای خروج لبنان از بحران حاکم با شکست روبرو میسازد.
رییسجمهور سابق لبنان خاطرنشان کرد: مذاکره تنها راه برای حل و فصل مشکلات و ایجاد توافق بین لبنانیهاست، لذا نشستن پای میز مذاکرات و عدم توصل به طرفهای خارجی و تکیه بر حفظ وحدت و مشارکت ملی میتواند به لبنانیها جهت خروج از بحران حاکم کمک کند.
لحود همچنین ابراز امیدواری کرد: تمامی احزاب سیاسی لبنان پس از انتخاب میشل سلیمان به عنوان رییسجمهور این کشور با او همکاری کنند و رییسجمهور جدید نیز بتواند در ساخت کشوری قدرتمند و متحد موفق عمل کند.
19 بار تعویق در انتخاب رییس جمهور
انتخابات ریاست جمهوری لبنان 19 بار توسط نبیه بری، رییس پارلمان لبنان به دلیل دست نیافتن سیاستمداران به یک موافقتنامه بر سر کابینهی جدید و قانون جدید انتخاباتی به تعویق افتاده بود. پافشاریهای رهبران معارض و موافق دولت بر موضعگیریهایشان موجب شد که پست ریاست جمهوری لبنان از ماه نوامبر ( پایان دورهی ریاست جمهوری امیل لحود) خالی بماند که سرانجام با ایجاد توفق در نشست دوحه این اختلافات حل و فصل شد.
زندگینامهی ژنرال میشل سلیمان
نام: میشل سلیمان
سن و تاریخ تولد: 59 سال – 21 نوامبر 1948
تحصیلات: در سال 1970 از آکادمی نظامی لبنان به عنوان ستوان دوم فارغالتحصیل شد. دارای مدرک کارشناسی در علوم سیاسی و اجرایی از دانشگاه لبنان است. وی به دو زبان انگلیسی و فرانسوی تسلط دارد.
تجربه: از 21 دسامبر سال 1998 تاکنون فرمانده نیروهای مسلح بوده است. از سال 1996 تا 1998 فرمانده تیپ ششم پیاده نظام بوده است. از سال 1993 تا 1996 فرمانده تیپ یازدهم پیاده نظام، از سال 1991 تا 1993 دبیرکل ستاد ارتش و از سال 1990 تا 1991 رییس سرویس اطلاعاتی بوده است.
دستآوردها: برقراری نظم در تظاهرات مردمی، مقابله با درگیریهای فرقهیی، فرماندهی نیروهای ارتش لبنان در جنوب این کشور و مقابله و سرکوب شورش افراطیون در اردوگاه نهرالبارد در شمال لبنان.
نکاتی در مورد ژنرال میشل سلیمان
بسیاری از هواداران گروه 14 مارس (مخالفان سوریه) از حمایت گروه 14 مارس از انتخاب میشل سلیمان برای این دلایل ناراضی بودند:
1- زیرا ژنرال سلیمان در سال 1998 توسط سوریها فرمانده ارتش لبنان شد.
2- سلیمان فرمانده ارتش بود در زمانی که "ارتش لبنانیها را شکنجه میکرد تا به آنچه که ارتش میخواست، اعتراف کنند."
3- ژنرال سلیمان رییس ارتش بود در زمانی که بسیاری از لبنانیها در هفتم اوت سال 2001 دستگیر شدند.
4- جبران کوریه، برادر زن وی سخنگوی رسمی حافظ اسد، رییس جمهور سابق سوریه بود.
5- سلیمان از عدم ارتباط سوریه با فتحالاسلام دفاع و اعلام کرد که این سازمان تروریستی بخشی از القاعده است.
6- سلیمان از حزبالله به دلیل پیروزی در جنگ با رژیم صهیونیستی تقدیر کرد.
از سوی دیگر هواداران گروه 14 مارس مجبور شدند سلیمان را بر میشل عون ترجیح دادند. آنها هم چنین اعتبار سلیمان را به دلیل پیروزی وی بر فتحالاسلام میدانستند.
هواداران 14 مارس "پطرس حرب"، عضو پارلمان و یا "نصیب لحود" دیگر عضو پارلمان را ترجیح میدادند اما آنها تحت فشار بودند تا متفقالقول بر سر یک کاندیدا توافق کنند.
نگاهی به تاریخچهی ریاستجمهوری لبنان از استقلال تاکنون
- بشاره خوری، نخستین رییس جمهور لبنان بعد از استقلال این کشور است که در تاریخ 21 سپتامبر سال 1943 انتخاب شد و با تمدید سه سالهی دوره ریاست جمهوریاش، تا سال 1952 رییس جمهور بود.
- در سال 1952 نیز کمیل شمعون به عنوان دومین رییس جمهور لبنان انتخاب شد که در سال 1958 دوره ریاستش پایان یافت.
- بعد از وی فواد شهاب فرمانده ارتش لبنان در آن زمان به عنوان سومین رییس جمهور انتخاب شد که در سال 1964 دوره ریاست جمهوریاش خاتمه یافت.
- شارل حلو رییس جمهور چهارم لبنان که در سال 1964 انتخاب شد و در سال 1970 دوره ریاست جمهوریاش پایان یافت.
- در سال 1970 نیز سلیمان فرنجیه به عنوان رییس جمهور پنجم لبنان انتخاب شد که در زمان وی جنگ داخلی لبنان در گرفت.
- الیاس سرکیس نیز در سال 1976 به عنوان ششمین رییس جمهور لبنان انتخاب شد که در راستای فرونشاندن جنگ داخلی تلاشهای زیادی کرد؛ اما شکست خورد.
- در سال 1982 بشیر جمیل به عنوان هفتمین رییس جمهور لبنان انتخاب شد؛ اما ترور شد و برادرش امین جمیل جانشین وی شد.
قبل از پایان دورهی ریاست جمهوری امین جمیل در تاریخ 23 سپتامبر سال 1988، در اقدامی ناگهانی که بیشتر شبیه یک زدوبند داخلی بود میشل عون فرمانده ارتش لبنان به عنوان نخست وزیر دولت نظامی انتقالی انتخاب شد و تا 12 اکتبر سال 1990 بر این پست باقی ماند.
- در آن زمان سلیم الحص به عنوان نخست وزیر، مسوولیت ریاست جمهوری را بر اساس قانون اساسی که به موجب آن مسوولیت ریاست جمهوری تا زمان انتخاب رییس جمهور جدید بر عهدهی نخست وزیر خواهد بود، به عهده گرفت.
- در پی امضای توافقنامهی طائف که به جنگ داخلی لبنان (1975-1990) خاتمه داد، رینیه معوض به عنوان رییس جمهور در پنجم نوامبر 1989 انتخاب شد؛ اما 17 روز بعد از انتخابش ترور شد.
- در پی آن الیاس الهراوی با سه سال تمدید دوره ریاست جمهوریاش برای 9 سال تا سال 1998 بر پست ریاست جمهوری باقی ماند.
- در 17 اکتبر 1998 نیز امیل لحود که دوره ریاست جمهوری وی نیز سه سال تمدید شد و تا 23 نوامبر سال 2007 ادامه داشت رییس جمهور بود.