برنار کوشنر، وزیر امور خارجه فرانسه، روز سه شنبه گفت: بسته مشوق های پیشنهاد شده به ایران «بسیار سخاوتمندانه» است و در روز های آینده جرئیات این پیشنهاد به تهران ارائه خواهد شد.
کوشنر که با خبرنگاران صخبت می کرد، افزود: جزئیات این بسته پیشنهادی پیش از ارائه به تهران منتشر نخواهد شد.
گروه ۱+۵، شامل کشورهای فرانسه، بریتانیا، روسیه، چین و آمریکا همراه با آلمان، روز جمعه هفته گذشته در لندن بر سر بازنگری و به روز کردن مشوق های جدید به ایران توافق کردند تا از این طریق تهران را ترغیب کنند که فعالیت های غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
در همین حال، کوشنر تصریح کرد که اگر ایران هنگامی که بسته پیشنهادی جدید را دریافت می کند آن را در اختیار عموم مردم قرار ندهد، این مشوق ها در اینترنت منتشر شده تا در دسترس عموم قرار گیرند.
وزیر امور خارجه فرانسه در خصوص محتویات این بسته پیشنهادی گفت:«آنها بسیار دقیق و سخاوتمندانه هستند».
به گفته کوشنر این بسته پیشنهادی جدید می تواند «به تغییر صحنه بازی منجر شده و بالاتر از همه نظرها را تغییر دهد».
وزیر امورخارجه همچنین گفته است هنوز مشخص نیست که چه کسی بسته پیشنهادی را در اختیار ایران قرار خواهد داد.
کشورهای غربی نگران فعالیت های غنی سازی اورانیوم ایران هستند و به همین دلیل برای تعلیق این فعالیت ها، گروه ۱+۵ در ژوئن سال ۲۰۰۶ یک بسته مشوق ها، شامل همکاری در زمینه هسته ای، اقتصادی و فناوری های پیشرفته به ایران پیشنهاد کرد.
ایران این بسته پیشنهادی را رد کرد و در واکنش تاکید می کند که هدف از غنی سازی اورانیوم، تولید سوخت مورد نیاز نیروگاه اتمی این کشور است و غنی سازی را در چارچوب تعهدات بین المللی خود انجام می دهد.
کوشنر در خصوص جزئیات این مشوق های پیشنهادی، تصریح کرد که مسئله این نیست که ایران از«بسته کوچکی از انرژی صرف نظر کند، بلکه بر عکس است».
وزیر امور خارجه فرانسه با ابراز امیدواری نسبت به این که ایران جزئیات این مشوق ها را منتشر کند تا ایرانی ها هم چیز را بدانند، گفت: «ما آماده ایم تا همه کار بکنیم. این منطق این پیشنهاد است. بعداز تحریم ها، گفت وگو».
کوشنر در خصوص خودداری دولت ایران از انتشار متن پیشنهاد ها، گفت: «در این صورت، ما آنها را در سراسر جهان، به ویژه در اینترنت و جاهای دیگر منتشر خواهیم کرد، تا مردم ایران بدانند».
در حالی وزیر امور خارجه فرانسه بسته جدید پیشنهادی به ایران را «بسیار سخاوتمندانه» خوانده که پیشتر یک دیپلمات بلند پایه آمریکایی در این باره گفته بود که مشوق های جدید، «تفاوت چشمگیری» با پیشنهادات گروه ۱+۵ در سال ۲۰۰۶ ندارد و تنها در بخش «همکاری های هسته ای»، به روز شده است.
این مقام امریکایی گفته بود بسته یپشنهادی جدید « گام بزرگ رو به جلویی» محسوب نمی شود.
«ایران تعلیق را نمی پذیرد»
همزمان با اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه درباره بسته پیشنهادی، یک مقام وزارت امور خارجه ایران روز سه شنبه گفت:«ایران این بسته را خواهد خواند اما هیچگونه پیشنهاد تعلیقی را نمیپذیرد.»
رسول موسوی، مدیر کل دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه ایران، که در کنفرانس فناوریهای هستهای در خدمت به جامعه عربی در منامه پایتخت بحرین صحبت می کرد افزود:«پیشنهادهای زیادی از جمله پیشنهاد سوئیس و روسیه مطرح است و ایران نیز بارها نظر خود را اعلام کرده است . چنانچه پیشنهاد جدیدی وجود داشته باشد آن را مطالعه میکند اما بر اساس منافع ملی خود عمل خواهد کرد».
منوچهر متکی ، وزیر امور خارجه ایران، نیز روز شنبه با اشاره به فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم به عنوان خط قرمز جمهوری از گروه ۱+۵ خواسته بود که در پیشنهاد خود وارد «مرزهای ممنوعه» نشود.