وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پنجشنبه شب، با حضور در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما ، نظرسنجیهای انجام گرفته در کشور را زیر سوال برد و گفت: درباره میزان مطالعه در کشور در گذشته آمار و ارقامی وجود دارد که من به آنها اعتماد ندارم. و در توضیح این مطلب با مثالی گفته خود را اینگونه نقض کرد: وقتی نظرسنجی از افراد به صورت گفتگوی رودررو انجام شده باشد، بالطبع کسی نمیگوید کتاب نمیخوانم، همه خود را اهل مطالعه معرفی میکنند!
به گزارش خبرنگار «فردا»، وی در جواب "اوجی" مجری گفتگوی ویژه خبری که پرسید اگر اینگونه باشد باید آمار خوبی داشتهباشیم، تصریح کرد: آماری که در اختیار ماست از 2 دقیقه هست تا 17 دقیقه؛ منتهی شیوهای که بعضا همکاران شما در صداوسیما با حضور در یک میدان و نظرخواهی از مردم، آمارگیری میکنند، اصلا شیوه مطلوبی نیست.
مجری برنامه که در میان حرف وزیر پریده بود، با دفاع از عملکرد همکاران خود گفت: اصلا اینطور نیست و وزیر فرهنگ هم ادامه داد: به هر حال روشهای دیگری هم برای نظرسنجی و برآورد دقیق میزان مطالعه در کشور وجود دارد.
در این هنگام و در حالی که گفتگو به شکل پرسش و پاسخ کوتاه گرم شده بود، اوجی پرسید، مثلا چه روشهایی؟ و آیا شما روی این مساله کار کردید؟ صفار هم معترضانه به مجری برنامه گفت: اینطوری که شما دائم سوال پراکنی کنی، راه به جایی نمیبریم. اینکه دائم از توی گوشی به شما سوالی بگویند و آن را از من بپرسید بیفایده است. بهتر است با هم گفتگو کنیم!
اوجی در پاسخ ادعای وزیر گفت: من میتوانم این گوشی را از گوشم دربیاورم اما این سوالات، به صورت پیامک به من میرسد و من هم با توجه به زمان کم برنامه موظفم که از شما بپرسم. و بعد پرسید: اینکه شما این نظرسنجیها را رد میکنید، قاعدتا خیلی از نظرسنجیها که در کشور انجام میشود، از نظر شما دارای اشکال است و قابل استناد نیست.
وزیر توضیح داد: اگر تنها به یک روش باشد، بله شاید محل اشکال باشد؛ اما پرسش از مخاطبان، تهیه لیست خرید کتاب، لیست امانت کتاب از کتابخانهها و همچنین میزان فروش هر ناشر باید در اینگونه نظرسنجیها لحاظ شود. اوجی پرسید خود شما این کار را کردید و صفارهرندی گفت: مجموعه مرکز پژوهشهای وزارتخانه یکی از ماموریتهایش همین است. وی البته به این موضوع که در سه سال گذشته آیا وزارتخانه برای رد نظرسنجیها و پژوهشهای قبلی کاری انجام داده یا خیر، حرفی نزد.
وزیر ارشاد در بخش دیگری از گفتگوی ویژه خبری با مقایسه ایران با سایر کشور ها به امر کتابخوانی در مترو و اتوبوسها اشاره کرد و گفت: جدای از نظرسنجیها، این مهم است که جامعه ما جامعه کتابخوان حرفهای نیست در حالی که در بسیاری از کشورها در اتوبوس و مترو هم مردم کتاب میخوانند، چه بسا آن کتاب رمان باشد.
بنابر گزارش «فردا»، صفارهرندی، با اشاره به موضوع بحثبرانگیز خرید کتاب از سوی وزارت ارشاد با اشاره به مبلغ 25 میلیارد تومان خرید در سال گذشته در پاسخ به این سوال که آیا لیست خرید را منتشر کردهاید یا نه گفت: بخشی از این لیست منتشر شده اما اگر لیست خرید در گذشته منتشر شود، چه بسا برای بسیاری ناخوشایند باشد چرا که خرید از یک ناشر خاص بعضا به صدها میلیونها تومان میرسیده است. وی البته به این موضوع اشاره نکرد که چرا وزارت تحت مدیریت او این لیست خرید را به شکل کامل منتشر نمیکند.
وزیر فرهنگ و اشراد اسلامی در پاسخ به سوال مجری برنامه در خصوص اعتراض برخی ناشران به روند طولانی صدور مجوز در مقابل اصرار "اوجی" که چند درصد کتابها دارای مشکل هستند، به آماری غیر قابل قبول اشاره کرد و گفت: شما فرض بگیرید ده درصد. در سال گذشته 54 هزار عنوان کتاب منتشر شده است، ده درصد این تعداد میشود 5400 عنوان کتاب و این تعداد کمی نیست!
به گزارش «فردا» این در حالی است که در سال گذشته از 54 هزار عنوان کتاب، 23 هزار عنوان چاپ نخست بوده که باید برای صدور مجوز به طور دقیق بررسی میشده مضاف بر اینکه بالغ بر 9هزار عنوان از این کتابها، کتب کمک آموزشی بودهاند که طبق گفته وزیر در کمتر از یک روز برایشان مجوز صادر میشود. در واقع آقای وزیر در طول یکسال گذشته کمتر از 2000 عنوان کتاب برای بررسی داشته است و نه 5400 عنوان.
اوجی همچنین در ابتدای این برنامه پرسید، روز اول نمایشگاه چطور بود و وزیر گفت: برداشت من این است که همین امروز آثار رضایت نسبی در بین بازدیدکنندگان وجود داشته است. اوجی گفت: آیا امروز خودتان به نمایشگاه رفتید؟ و وزیر پاسخ داد: نخیر! اما ارتباط مستمر داشتم و گزارشهایی که گرفتم این موارد را به من انتقال داد. اوجی درباره نظم نمایشگاه امسال و اینکه در روز اول برخی معترض بودند که چرا لوح فشرده اطلاعات ناشران در اختیارشان قرار نگرفته تا راحتتر به انتخاب و خرید کتاب بپردازند، گفت: امروز یک اشکال فنی داشتیم که به خاطر تیمهای حفاظتی و فعالیت خاص آنها در شب افتتاحیه بوده که از فردا ـ جمعه ـ حل خواهد شد. البته این مورد خاص به من گزارش نشده!
اوجی پرسید خود شما چقدر مطالعه میکنید که وزیر گفت: به خاطر شغلم توفیق اجباری مطالعه دارم. بعضی اوقات به خاطر بررسی و مقایسه بین نظرات کارشناسان در مورد یک کتاب خاص، برخی اوقات به خاطر تهیه متن سخنرانی و برخی اوقات هم به خاطر کنجکاوی شخصی.
بنا بر این گزارش، مجری برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما تا پایان این گفتگو بارها سوالات خود را با عبارت " مردم پیامک فرستادن" مطرح کرد تا از توبیخ وزیر درباره گوشی و رساندن سوال به مجری در امان باشد!