به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید محمد علی حسینی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز یکشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره محتوای پیام بشار اشد رئیسجمهور سوریه به محمود احمدینژاد، سفر ولید المعلم وزیر خارجه سوریه به تهران را در چارچوب مناسبات دوستانه و گفتگو با همتای ایرانی پیرامون مهمترین مسائل منطقهای و روابط دوجانبه عنوان و تصریح کرد: پیام خاصی در این زمینه مطرح نبوده است.
خبرنگار فارس با اشاره به اظهارات منفی که گهگاهی از سوی مقامات عراقی در مورد ایران مطرح میشود و از جمله اظهارات چند روز قبل الربیعی مبنی بر اینکه ایران و سوریه به عراق مرگ صادر میکنند، نظر سخنگوی وزارت خارجه را در خصوص هدف از طرح اینگونه اظهارات جویا شد که وی با ابراز تاسف از اینکه متاسفانه شنونده برخی مواضع از سوی بعضی از دوستان و برادران عراقی هستیم افزود: اینگونه مواضع با واقعیات مناسبات دوستانه و صمیمانه ایران و عراق و حمایتهای بیدریغ جمهوری اسلامی از ملت و دولت عراق متناسب نیست.
حسینی افزود: به اعتقاد ما این اظهارات نفعی به وضعیت جاری عراق ندارد و تامینکننده منافع ملی آن کشور نیست.
وی درباره سفر نوری المالکی نخستوزیر عراق به تهران که سوال دیگر خبرنگار فارس بود هم با بیان اینکه ایشان این سفر را در برنامه دارند، اظهار داشت: هنوز زمانی برای انجام این سفر مشخص و قطعی نشده است.
یکی از خبرنگاران با اشاره به سفر محمود احمدینژاد رئیس جمهوری به هند و پاکستان از حسینی پرسید که آیا میتوان انتظار داشت که قرارداد خط لوله صلح بین این سه کشور امضا شود؟ که وی پاسخ داد: مقصد اصلی این سفر سریلانکا است و قرار است رئیسجمهور یک روز کاری را در آنجا تشریف داشته باشند تا برخی موارد مورد توجه و علاقه دو طرف مورد گفتگو قرار گیرد و در این زمینه در حال آماده کردن اسنادی هستند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه رئیسجمهور سفر غیررسمی و چند ساعته به هند و پاکستان نیز خواهند داشت، به مذاکرات اخیر هند و پاکستان و موافقتهای دو کشور در خصوص خط لوله صلح اشاره کرد و گفت: البته این موافقتنامهها نهایی نشده ولی توافق شده که گفتگوها ادامه یابد و به نظر میرسد رسیدن به این موافقتنامه دور از دسترس نباشد.
حسینی اضافه کرد: طبیعی است که در این سفر یکی از مهمترین مسائل مورد علاقه هر سه طرف مورد گفتگو قرار گیرد.
حسینی ابراز امیدواری کرد پروژه خط لوله صلح که پروژهای بزرگ است و همگان اذعان دارند که به ثبات و توسعه منطقه کمک میکند هر چه سریعتر مرحله نهایی خود را طی کند.
یکی از خبرنگاران از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که آیا دولت ایران مایل است برای حل مشکلات سوریه با عربستان وارد مذاکره شود که وی پاسخ داد: جمهوری اسلامی همواره از ظرفیتهای خود استفاده کرده و این آمادگی را دارد که برای تقویت مناسبات بین کشورهای منطقه و اسلامی از این ظرفیتها استفاده کند.
سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: در مورد روابط عربستان و سوریه نیز ایران آمادگی دارد این گامها را بردارد البته نه به عنوان میانجی بلکه به عنوان کشوری که با دو طرف روابط حسنه و خوبی دارد و میتواند از ظرفیت مثبت خود در این جهت استفاده کند.
یکی از خبرنگاران حاضر در جلسه از سخنگوی وزارت خارجه در مورد گفتگوهای احتمالی اسراییل و سوریه سوال کرد که وی در پاسخ با بیان اینکه طرف سوری اعلام کرده گفتگوهایی را به طور غیرمستقیم با اسراییل دارد یادآور شد: البته بلندیهای جولان که توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده باید بدون پیش شرط به صاحب اصلیاش یعنی سوریه برگردانده شود.
وی تاکید کرد: چنانچه کشورهای اسلامی موفق شوند که به هر اندازه سرزمینهای خودشان را آزاد کنند جمهوری اسلامی خرسند خواهند شد و ما این را نتیجه مقاومت ملت سوریه میدانیم.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه این مشوقی برای سایر ملل است که در مقابل تجاوزات رژیم اشغالگر قدس ایستادگی میکنند.
حسینی در پاسخ به سوال خبرنگاری که درباره شلیک به دو قایق ایرانی در خلیج فارس با بیان اینکه این موضوع تکذیب شده است، افزود: مسئولین نظامی این خبر را تکذیب کردند.
یکی از خبرنگاران ارزیابی حسینی را درباره اقدام سوئیس در مسدود کردن داراییهای ایران و افزودن نام برخی از شرکتهای ایرانی به فهرست تحریمهای شورای امنیت جویا شد و پرسید آیا این اقدام سوئیس در تناقض با توافقنامه دو کشور در زمینه صادرات گاز نیست؟ که حسینی اظهار داشت: آنچه از سوی برخی کشورها صورت گرفته در مورد قطعنامهای است که اخیراً صادر شده و طی بیانیهای اعلام کردند که درصدد اجرایی شدن آن هستند.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به موافقتنامه امضا شده بین ایران و سوئیس در خصوص انرژی تصریح کرد: طرفین بر اجرای این موافقتنامه جدی هستند و این دو مساله از همدیگر جدا است.
یکی از خبرنگاران به کشته شدن دو ایرانی توسط پلیس مرزی آذربایجان اشاره کرد که وی در این باره گفت: در حال حاضر ترددهایی در نقاط مرزی مشترک ایران و آذربایجان وجود دارد که البته اگر عبور غیرقانونی باشد از سوی مقامات مسئول و در چارچوب قانون با آنها برخورد میشود.
وی در عین حال یادآور شد: تعاملی که از سوی نیروهای آذربایجان در خصوص این دو جوان ایرانی انجام شد غیرقابل پذیرش است و آن را تقبیح میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه نیروهای مرزبانی ایران با حساسیت این قضیه را پیگیری میکنند، خاطرنشان کرد: در مورد سایر مسائل و مشکلات اتباع ایرانی در کشورهای مختلف، سفارتخانهها و بخشهای کنسولی برای رسیدگی و حل و فصل این مسائل مسئولیت دارند و چارچوب قانونی را در این زمینه باید رعایت کنند.